مجری طرح «بررسی موانع فرزندآوری بانوان عضو هیأت علمی دانشگاهها» گفت: علاوه بر اصلاح آیین نامه های مرتبط با اعضای هیأت علمی باید نگرش های فرهنگی نیز به موازات سایر موضوعات اصلاح شود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت بهداشت، نشست مشورتی و هم اندیشی طرح «بررسی موانع فرزندآوری بانوان عضو هیأت علمی دانشگاه ها با رویکرد پیشنهاد اصلاح و بازنگری در قوانین وزارت علوم» با حضور جمعی از مسؤولین از جمله دکتر مهدی بیات مشاور وزیر در امور هیأت های امنا و ممیزه مرکزی، دکتر محمدجواد محمودی رییس مؤسسه تحقیقات جمعیت، دکتر سیده فاطمه موسوی مدیرکل برنامه ریزی و هماهنگی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و نمایندگانی از شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و منتخبی از اعضای هیأت علمی مادر در دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.
دکتر محمد مهدی ذوالفقارزاده مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به تصویب و اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: از همان بدو اجرای این قانون، بندهای مرتبط با کل وزرات علوم و نیز معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی احصاء و متناسب با هر بند برنامه ها و یا رویکردهایی اتخاذ شد.
وی ادامه داد: ضرورت اصلاح و بازنگری برخی آیین نامه ها و رویه های جاری در مجموعه وزارت علوم، یکی از الزامات اجرای درست قانون به شمار می رفت که در این راستا سیاستگذاری صحیح ایجاب می کرد تا این بازنگری ها مبتنی بر پشتوانه های علمی و میدانی باشد از این رو طرح بررسی موانع فرزندآوری بانوان عضو هیأت علمی با حمایت معاونت امور زنان و خانواده در دستور کار قرار گرفت.
ذوالفقارزاده در ادامه ضمن قدردانی از تلاش های مجری طرح اظهار امیدواری کرد: نتایج این طرح به ویژه بخش توصیه های سیاستی آن برای دست اندرکاران مثمرثمر واقع شود.
دکتر زهرا عبدخدایی عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مجری طرح نیز در سخنانی ضمن ارائه گزارشی از روند اجرای طرح به بیان اهداف، ضرورت ها و چالش های این طرح پرداخت.
عبدخدایی اظهار داشت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توانسته است بخشی از چالش های پیش روی فرزندآوری را مورد تأکید قرار دهد ولی نخبگان علمی و دانشگاهیان و اقتضائات کاری آنان کمتر مورد توجه قرار گرفته است از این رو ضرورت ایجاب می کرد نظام مسائل این قشر از جامعه در موضوع فرزندآوری احصاء و به فراخور هر مسأله پیشنهاداتی ارائه شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: اجرای این طرح به روش کیفی و با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق در سراسر کشور بوده است.
وی افزود: به پیشنهاد معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده مصاحبه با ۳۰۰ عضو هیأت علمی از جامعه هدف طرح در سراسر کشور صورت گرفت تا پهنه مسائل به درستی شناسایی شود و انتخاب مصاحبه شوندگان از بین زنان متأهل بدون فرزند، تک فرزند و چند فرزند بوده است.
عبدخدایی ادامه داد: بر اساس نتایج به دست آمده بخشی از مسائل و موضوعات معطوف به قوانین بازدارنده و مانع زا، بخشی معطوف به زیرساخت های محیطی و بخش دیگر وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی که خود شامل نگرش های مدیریتی، نگرش های خانوادگی و دغدغه فرزند پروری و نیز نگرش های محیطی اعم از همکاران و یا دانشجویان بوده است.
وی در بخش دیگری از ارائه خود پیشنهادهایی را در راستای اصلاح آیین نامه استخدامی، آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی، آیین نامه اعضای هیأت علمی نمونه کشوری بیان کرد و تأکید کرد: باید اصلاح نگرش های فرهنگی نیز به موازات سایر موضوعات صورت پذیرد.
در ادامه این نشست مشورتی، نمایندگان دستگاه های مختلف شرکت کننده و نیز منتخبی از نمایندگان ذینفعان به بیان نظرات خود پرداختند.
در ادامه این نشست، دکتر مهدی بیات مشاور وزیر علوم در امور هیأت های امنا و ممیزه مرکزی از نهایی شدن بازنگری در آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی در هفته های آینده خبر داد و گفت: تکالیف مندرج در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در بازنگری آیین نامه مد نظر قرار گرفته و توصیه های سیاستی این طرح نیز در صورت ارسال به مرکز هیأت های امنا و ممیزه مرکزی تا حد امکان و در چارچوب اختیارات لحاظ خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: تمامی دانشگاه ها ملزم به اجرای تکالیف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هستند و اجتناب از اجرای این قانون به بهانه تصویب در هیأت امنا قابل پذیرش نیست چرا که هیأت های امنا نقش فراتر از قانون ندارند.
دکتر محمد جواد محمودی رییس مؤسسه تحقیقات جمعیت و دبیر ستاد جوانی جمعیت وزارت علوم نیز در این نشست طی سخنانی با استقبال از اجرای این طرح خواستار ارائه توصیه نامه سیاستی این طرح به ستاد ملی جوانی شد.
وی افزود: مؤسسه تحقیقات جمعیت به عنوان بازوی فکری ستاد ملی جوانی جمعیت آمادگی دارد تا طرح های پیشنهادی اعضای هیأت علمی دانشگاه ها را بررسی و در صورت تأئید مورد پیگیری و حمایت قرار دهد.
دکتر اکرم حسینی مجرد، معاون رییس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این نشست با اشاره به وضعیت خاص کشور در حوزه جمعیت و قرار گرفتن در چالش یا بحران جمعیتی اظهار داشت: با توجه به ضرورت موضوع و نیز سنین طلایی باروری باید پیشنهادات جدی در حوزه اصلاح قوانین و آیین نامه های استخدامی اعضای هیأت علمی مطرح و هر چه سریعتر عملی شود.
دکتر سیده فاطمه موسوی، مدیرکل هماهنگی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز خواستار توجه جدی به مقوله چند فرزندی به عنوان یکی از اولویت های کشور شد و افزود: باید امکانات رفاهی، معیشتی و نیز بسته های سیاستی تشویقی لازم برای چند فرزندی فراهم شود.
دکتر آسیه ارحامی، رییس گروه خانواده مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با بیان بخشی از ظرفیت های قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از آمادگی آن مرکز جهت دریافت نتایج مطالعات صورت گرفته و نیز پیاده سازی آن در فضای بازنگری و تقنین خبر داد.
دکتر طیبه عباسی، عضو هیأت علمی دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران از شرکت کنندگان در این نشست با اشاره به برخی چالشهای مادران هیات علمی، به تبعات دوران بعد از بارداری اشاره کرد و گفت: مشکل اصلی مادران عضو هیأت علمی تازه یک سال پس از تولد فرزندان بروز می کند و آن زمانی است که به دانشگاه بر می گردند و با چالش های آموزشی از ناحیه همکاران و دانشجویان مواجه می شوند.
دکتر بهاره ماه بانویی، عضو هیأت علمی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران به عنوان یکی از حاضرین در نشست نیز با بیان اینکه یافته های این پژوهش به طور کامل دربرگیرنده دغدغه های اعضای هیأت علمی مادر است، توسعه مدارس و مهدهای کودک وابسته به دانشگاه حائز اهمیت دانست و در بعد نگرشی پیشنهاد کرد تا سهم ارزشیابی استادان توسط دانشجویان برای اعضای هیأت علمی مادر تا حد امکان کاهش یابد.
در پایان، مقرر شد تا توصیههای سیاستی مستخرج از این طرح به صورت مبسوطتر در اختیار نمایندگان مجموعههای مدعو در این نشست مشورتی جهت پیشبرد هر چه بهتر آن، قرار گیرد.