در حال حاضر اشتغال خانگی سهم بسزایی در تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورهای توسعه یافته داشته و از ارزش افزوده بالایی برخوردار است. مطابق ماده ۲ قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، مشاغل خانگی شامل آن دسته از فعالیتهایی است که توسط عضو یا اعضای خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل میگیرد و منجر به تولید خدمت و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میشود.
در کشور ما بخش اعظمی از متقاضیان مشاغل خانگی را بانوان تشکیل میدهند که میتوانند در ۵۱۲ رشته مصوب مشاغل از جمله رشتههای صنایع دستی، فرهنگی و هنری، امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی، تکمیلی و تولیدات گیاهی و کشاورزی و فرش دستباف به فعالیت بپردازند.
بر اساس آمارها از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۱۶۰ هزار شغل خانگی در کشور ایجاد شده و زنان با ۸۰ درصد بیشترین سهم در ایجاد کسب و کارهای خانگی را داشتهاند.
آنطور که همتیان ـ رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی حمایت از مشاغل خانگی وزارت کار گفته یکی از تجربیات موفق دولت سیزدهم دستیابی به کارآمدیهای اقتصاد مقاومتی است و یکی از دستاوردها با تغییر رویکرد در خط مشیگذاری مشاغل خانگی رخ داد و طی این ۲ سال بیش از ۱۶۰ هزار کسبوکار خانگی ایجاد شد.
به گفته وی این آمار نسبت به دولتهای قبل رشد بیسابقه داشته و با این نقشه راه میتوان اقتصاد را مردمی کرد.
سال گذشته ۱۰۳ هزار فرصت شغلی جدید از محل منابع اشتغال خانگی ایجاد شد که این میزان اشتغال معادل ۱۰ درصد کل اشتغال ایجاد شده در سراسر کشور است اما هدفگذاری وزارت کار برای سال ۱۴۰۲ افزایش سهم اشتغال خانگی است به نحوی که ۱۵ درصد کل اشتغال ایجاد شده از محل طرحهای مشاغل خانگی خواهد بود.
در سال گذشته مبلغ ۳۰۰۰ میلیارد تومان وام و تسهیلات مشاغل خانگی در بودجه ۱۴۰۱ اختصاص یافت و پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی نسبت به دولتهای گذشته ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرد. امسال معاون اشتغال وزارت کار از افزایش تسهیلات مشاغل خانگی به ۴۰۰۰ میلیارد تومان خبر داد و عنوان کرد که تسهیلات مذکور نسبت به سال گذشته از رشد ۳۵ درصدی برخوردار بوده و طبق اعلام بانک مرکزی در صورتی که تا پایان مهر ماه ۷۰ درصد تسهیلات مشاغل خانگی جذب شود، منابع جدیدی از سوی بانک مرکزی اختصاص خواهد یافت.
در راستای تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و رفع مانع زدایی از ایجاد مشاغل، وزارت کار مدت زمان صدور مجوز فعالیتهای مشاغل خانگی را به سه روز کاهش داد و ساز و کار جدیدی برای فعالیت مشاغل خانگی تعیین کرد. در این ساز و کار به منظور تسهیل صدور مجوزها، رشتههای مشاغل خانگی به دو گروه ثبت محور و مجوز محور تقسیم و مشمول دریافت مجوز شدهاند که در سامانه mashaghelkhanegi.mcls.gov.ir برای عموم مردم قابل دسترس است.
در دولت سیزدهم با کاهش زمان صدور مجوزهای کسب و کار و رشد مجوزهای مشاغل خانگی،متقاضیان کسب و کار خانگی در کمترین زمان ممکن مجوز خود را دریافت کرده و از تسهیلات پیشبینی شده مشاغل خانگی بهرهمند شدند.