دکتر سوسن صفاوردی- بیش از یک میلیون پناهجو در مرز اکراین ـلهستان که اکثرا زنان و کودکان هستند. قدر مسلم د ر جنگ ها قشرهای آسیب پذیر بیشترین خسارات را از هر حیث متحمل میشوند. با همه همدردی که با سیل جنگ زدگان و پناهجویان وجود دارد و بطور کلی جنگ نشانگر ناکار امدی انسانها در گفتگو که سمبل عقلانیت است ٬ می باشد ٬ اما آنچه درد های ناشی از جنگ را دو چندان می کند ٬برخوردهای دو گانه نسبت به اقشار آسیب پذیر است. در جریان جنگ های چند دهه اخیر در افغانستان ٬ سوریه ٬عراق٬ لبنان ٬ یمن و… که سالها به طول کشید و مردم غیر نظامی تحت فشارهای مختلف ناشی از جنگ قرار داشتند ٬ همدردی در سطحی غیر قابل مقایسه با برخوردی است که امروز در جنگ هفت روزه در اکراین دیده می شود .مرزهای باز شده و استقبال محبت آمیز ٬ تسهیلات فوری و… بیانگر تفاوت در برخورد جامعه جهانی تحت تاثیر رسانه های دسته جمعی در له یا علیه یک جریان است.اروپای متحد در جنگ بالکان که در قلب اروپا دامن زده شد ٬ نه تنها کشتار وحشیانه مسلمانان و تجاوزهای سیتماتیک صربها به زنان مسلمان را محکوم نمی کرد بلکه در بسیاری از موارد ٬سکوت اختیار کرد ٬ واگر نبود صدای برخی افراد آزاده مردمی در این قاره ٬که پرده از این جنایات بر داشتند٬ شاید هیچگاه جامعه جهانی متأثر از رسانه های غربی به عمق فاجعه انسانی در جنگ بالکان پی نمی برد.
در هر صورت آنچه در این برخوردهای دوگانه با موضوعات متشابه اهمیت پیدا می کند ٬کسب تجربه در تحلیل مسائل خارج از هجمه تبلیغاتی رسانه های مختلف است که غالبا نگاهی جانبدارانه بر اساس منافع خود را انتشار می دهند و حقیقت غالبا در پس پرده زمان پنهان می ماند.
از طرف دیگر همبستگی منطقه ایی در مدل غرب و خصوصا اتحادیه اروپایی مدلی است که با کمی عقلانیت می توانست در این قاره نیز کار آمد باشد.