عبیر مقتری، ۲۱ ساله، از ادامه تحصیل در قاهره بازمانده است. این دختر جوان که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی از یکی دانشگاههای مصر شده بود، به خبرگزاری فرانسه گفته که چه به هنگام تلاش برای سفر به قاهره از طریق فرودگاه صنعا و چه با استفاده از فرودگاه عدن، حوثیها مانع از خروج او از کشور شدهاند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده که حوثیها اخیرا سفر داخلی زنان را نیز بدون همراهی یک محرم ممنوع کردهاند. اقدامی که به گفته فعلان حقوق زنان به یک مانع جدی برای اشتغال زنان بدل شده است.
حوثیها همچنین در شهر صعده، فروش داروهای پیشگیری از بارداری به زنان را بدون ارائه نسخه و حضور همسر ممنوع کردهاند. افزون بر صعده، در برخی از شهرهای کوچک گزارش شده که زنان نمی توانند پس از تاریکی هوا، حتی برای دسترسی به فوریتهای پزشکی، به تنهایی از خانه خارج شوند.
حوثیها این محدودیتها را با استفاده از تشکیلاتی پلیسی به نام «زینبیات» اعمال میکنند که تمامی نیروهای آن را زنان وفادار به ایدئولوژی اسلامی حوثیها تشکیل میدهند؛ الگویی کپیبرداری شده از آن چه که در افغانستانِ پس از طالبان و در ایرانِ تحت حاکمیت جمهوری اسلامی در جریان است.
فعالان حقوق زنان در یمن نیز تاکید میکنند که محدودیتهای وضع شده علیه آزادی زنان بخشی از قوانین یمن نیست و خودسرانه از حوثیها به اجرا گذاشته شده است. چنان که بلقیس لهبی، فعال در اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک صنعا، میگوید: «هدف از این محدودیتها جلب رضایت افراطیترین شاخه جریان حوثی و اعمال کنترل سیاسی شدیدتر بر جامعه است.» ا
اما راضیه متوکل، بنیانگذار یک گروه حقوق بشر یمنی، خاطرنشان میکند که در شهرهای بزرگ، مردم در برابر «تلاش حوثیها برای تشکیل جامعه طالبانی» مقاومت میکنند و جمعیت جوانتر و سرکشتر صنعا به مانع جدی پیشروی حوثیها بدل شدهاند.
به طوری که در صنعا، حوثیها در مواجهه با اعتراضها به ممنوعیت اختلاط زنان و مردان در دانشگاهها، رستورانها و کافهها، و همچنین ممنوعیت اجرای موسیقی در برخی رویدادها، ناچار به عقبنشینی شدهاند.
عایشه احمد، مدیر سالن زیبایی، تعریف میکند که پس از تعطیلی استخرها، باشگاههای تناسب اندام و برخی مشاغل مشابه، مجبور شده بود تا سالن زیبایی و سالن بدنسازی زنانه خود را در صنعا تعطیل کند ولی در پی طرح شکایتهای مکرر و جریانسازی در شبکههای اجتماعی توانسته مجوز بازگشایی سالن زیبایی را به دست آورد. در شهر غربی حدیده نیز صاحب یک کافه مخصوص زنان موفق به بازگشایی آن شده است.
خانم متوکل یادآور میشود: «این یک نبرد طولانی مدت است و مشخص نیست که در نهایت چه کسی برنده خواهد شد.»