به گزارش گروه علم و آموزش از پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابنسینا جهاد دانشگاهی، دکتر سیمین ظفردوست در این باره اظهار داشت: یکی از مشکلات بزرگ جامعه ما افزایش سن ازدواج و فرزندآوری زنان است که ناشی از علل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است، اما بسیار مهم است که خانمها بدانند فرصت فرزندآوری آنها محدود است. در واقع، هر خانمی با یک میزان مشخص ذخیره تخمدان متولد میشود و این ذخیره تخمدان از زمان تولد تا زمان یائسگی (۴۷ تا ۵۰ سالگی) بهتدریج کاسته میشود تا به پایان میرسد. اما روند کاهش تخمک از سن ۳۵ سالگی سرعت میگیرد و پس از ۴۰ سالگی سرعت این روند کاهشی بسیار بیشتر میشود.
ظفردوست توضیح داد: بنابراین، لازم است زنان عزیز آگاه شوند که فرصت باروریشان محدود است و وقتی ذخیره تخمدان کاهش یابد، به هیچ وجه قابل تجدید و بازیابی نیست. نکته مهم دیگر این است که با افزایش سن فقط میزان ذخیره تخمدان و تعداد تخمکها کاهش نمییابد، بلکه کیفیت تخمکها نیز کاهش مییابد.
جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ ناباروری در ادامه افزود: وقتی کیفیت تخمک پایین باشد، جنین تشکیل شده نیز کیفیت خوبی نخواهد داشت و این به معنی افزایش خطر سقط جنین است. به همین دلیل در خانمهای بالای ۴۰ سال میزان سقط جنین بهشدت افزایش مییابد. در واقع با افزایش سن، هم احتمال بارداری کاهش مییابد و هم احتمال سقط افزایش پیدا میکند.
این فلوشیپ ناباروری بیان کرد: عامل خطر دیگری که با افزایش سن مرتبط است، وضعیت رحم است. فیبرومها و پولیپها رحمی در خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند، شایع است، اما با افزایش سن، این فیبرومها و پولیپها بزرگتر میشوند و با تغییراتی که در رحم ایجاد میکنند، باعث کاهش احتمال بارداری و افزایش احتمال سقط میشوند.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابنسینا در پایان بیان کرد: وظیفه ما و رسانهها این است که بانوان عزیز را از تأثیرات منفی افزایش سن بر باروری آگاه کنیم. این یک واقعیت بیولوژیک است که با افزایش سن فرصت بچهدار شدن برای زنان بهشدت کاهش مییابد و بانوان باید با آگاهی از این واقعیت، درباره سن ازدواج و فرزندآوری تصمیم بگیرند. اگر هم به هر دلیلی امکان ازدواج یا اقدام برای بارداری ندارند، میتوانند از روشهای حفظ باروری، یعنی فریز تخمک یا جنین استفاده کنند که توان باروری خود را برای آینده حفظ کنند.
۲۴ تا ۳۰ مهر هفته سلامت بانوان نامگذاری شده است که نشاندهنده اهمیت و جایگاه سلامت بانوان در سلامت خانواده و جامعه است. افزایش سن ازدواج و فرزندآوری از جمله عوامل خطر بروز ناباروری در زنان است و ضروری است که آگاهیبخشی لازم در این زمینه انجام شود.